Een Kobo eReader wordt vastgehouden

Ebooks komen in verschillende soorten en formaten. Voordat je een eBook koopt is het belangrijk om te weten of je eReader dit eBook-formaat wel ondersteunt. Of misschien ben je wel de aankoop van een Kobo eReader aan het overwegen, maar weet je nog niet of je je huidige digitale bibliotheek erop kwijt kan. Wat je interesse ook mag wekken, in dit artikel lees je welke eBook formaten de Kobo eReaders ondersteunen, ongeacht welk model je hebt.

Digitale boeken

In de categorie digitale boeken kunnen de volgende bestandstypes gelezen worden:

ePub

Hét standaard eBook-formaat kan natuurlijk niet ontbreken. Omdat het ePub-formaat een zogenaamd open formaat is, is deze niet in handen van een bedrijf die er winst mee wil maken. In plaats daarvan kan elke uitgever boeken in dit formaat uitgeven en elke eReader-fabrikant dit formaat ondersteunen, zonder daar royalties of licenties voor te hoeven betalen. Niet zo gek dus dat dit de de facto standaard is geworden en dat Kobo deze ondersteunt.

Kepub

Dit formaat is minder bekend dan de ePub, maar kan zeker heel handig zijn. Het is namelijk een formaat van Kobo zelf, zoals de ‘K’ in de naam ook wel aangeeft. Dit formaat behandelde ik al eerder in een artikel over mogelijke manieren om je Kobo sneller te maken. Aangezien een Kepub dus van Kobo zelf is, zijn deze boeken geoptimaliseerd voor deze eReaders en werken ze over het algemeen sneller dan ePubs.

PDF

Hoewel ze niet heel handig zijn om te lezen op een eReader vanwege zijn vaste formaat, worden ze toch ondersteunt: PDF’s. PDF’s worden meestal gebruikt voor vrijwel alle digitale documenten. Het voordeel aan PDF’s is normaal gesproken dat de inhoud vaststaat op een doorgaans A4-formaat, maar juist dat is op eReaders een nadeel. Veel niet-literaire documenten zijn alleen als PDF te downloaden en daarom is het toch fijn dat ze te lezen zijn op een Kobo.

Tip: heb je een PDF en wil je deze liever als ePub kunnen lezen? Lees dan hier hoe je bestanden omzet naar ePub.

Fixed-layout ePubs

Wederom een broertje van de ePub: de fixed-layout ePub, ook wel FLepub genoemd. Als je nog nooit van de Kepub had gehoord, heb je hier vast ook nog nooit van gehoord. Dat is ook nog zo gek nog niet, want dit bestandsformaat is nog vrij onbekend. Maar: hij wordt ondersteund en daarom verdient-ie hier toch een plek.

Van de ePub is de flexibiliteit een geliefde eigenschap: tekst stroomt mooi door naar een volgende pagina en instellingen zoals tekstgrootte zijn daardoor gemakkelijk aan te passen. De fixed-layout ePub is daarentegen iets minder flexibel: het is een soort van kruising tussen de PDF en de ePub. De pagina’s van de fixed-layout ePub staan vast (vandaar de naam), waardoor afbeeldingen, grafieken e.d. beter geplaatst kunnen worden.

MOBI

Voor de eReader-veteranen zal de MOBI vast nog wel een belletje doen rinkelen: dit was een veelgebruikt formaat voor de ePub zijn opmars deed. Het bedrijf Mobipocket ontwikkelde het bestandsformaat en bood daarvoor ook bijbehorende eReader-software aan. Amazon, die zelf de Kindle eReader-lijn heeft, zou later het bedrijf overnemen en het vervolgens in 2016 ook weer sluiten. In de tussentijd was het Mobipocket-formaat al flink aan het uitsterven, maar het vormt nog altijd de basis voor het Kindle eBook-formaat dat Amazon tegenwoordig gebruikt. Omdat veel eBooks in het MOBI-formaat zijn uitgegeven, worden deze nog altijd ondersteund door Kobo.

Afbeeldingen

Het is mogelijk om afbeeldingen te bekijken op Kobo-modellen, maar daarbij zijn de ondersteunde afbeeldingtypes wel gelimiteerd tot JPEG, PNG, GIF, BMP en TIFF. Hoewel GIF’s bekend staan om hun animaties, werken deze animaties niet. Je zult bij een geanimeerde GIF alleen de eerste frame zien.

TXT en RTF

Platte tekst, zonder enige vorm van opmaak, is natuurlijk een eitje voor een Kobo om te lezen. Als je zo’n bestand het achtervoegsel .txt geeft, dan kan je ‘m op je eReader zetten en hem gemakkelijk lezen.

Heb je liever iets meer opmaak, dan wordt ook het Rich Text Format (RTF) ondersteund. Het tekstverwerkerprogramma WordPad, dat standaard meegeleverd wordt met Windows, maakt standaard gebruik van RTF. WordPad wordt, net als RTF, eigenlijk amper meer gebruikt.

Strips en manga

Strips en de Japanse tegenhanger manga worden vaak in het Comic Book Archive-bestandstype uitgegeven. Dit bestandstype is te herkennen aan de extensies .CBR en .CBZ. Deze eBooks hebben een vaste paginagrootte, aangezien het eigenlijk allemaal afbeeldingen zijn, die vervolgens als een geheel zijn gecomprimeerd. Hoewel Kobo met hun e-Ink scherm de vaak kleurrijke pagina’s alleen in zwart-wit kan tonen, ondersteunt het merk ze wel.