Headsets op roze achtergrond voor Storytel review artikel

De afgelopen jaren worden streaming diensten steeds populairder. Ondertussen is vrijwel iedereen bekend met bijvoorbeeld Netflix en Spotify. Naast films, series en muziek moeten ook luisterboeken eraan geloven met de komt-ie luisterboekenstreamingservice Storytel. In deze Storytel review vertel ik mijn uitgebreide ervaring met dit platform, waarover ik inmiddels erg enthousiast ben geworden.

Een keer iets anders

Ik las altijd echte, fysieke boeken. Paperbacks of hardcovers. Later ben ik in aanraking gekomen met eBooks en de boekenplank in mijn huiskamer is sindsdien nog maar zelden aangevuld.

Ik hoorde de afgelopen jaren hier en daar wel eens over luisterlezen, maar verder besteedde ik er niet veel aandacht aan. Het leek me niet echt iets voor mij. Nadat een paar maanden geleden een goede vriendin van mij echter vertelde hoe luisterlezen met Storytel haar beviel, heb ik het toch maar eens gedownload. Storytel kun je namelijk 14 dagen gratis uitproberen, dus waarom ook niet.

En óf het beviel! Op momenten dat ik anders niet eens had gedacht aan het lezen van een boek, drukte ik nu haast intuïtief op de afspeelknop van het boek waar ik mee bezig was. Tijdens klusjes als schoonmaken of de afwas doen, verzink ik voortaan in een meeslepende roman.

Waar ik voorheen nog boeken las voor het slapengaan, gaan tegenwoordig de oordopjes in en ‘lees’ ik nog zo’n 10 minuten. Storytel heeft namelijk een slaapmodus waarbij je kan instellen hoelang je nog wilt luisteren voordat je gaat slapen. Zo word je niet ’s morgens wakker en kom je erachter dat je al een heel boek in je slaap geluisterd blijkt te hebben. Door deze handige functie kan ik mijn ogen al sluiten en écht even bijkomen van een lange dag, alvorens te gaan slapen.

<< Storytel gratis proberen? Maak dan nú gebruik van de 14-dagen gratis deal door op deze link te klikken! >>

Groot aanbod

Laat ik deze Storytel review beginnen met het aanbod van de luisterdienst. Aangezien ik nog niet heel veel mensen kende die aan het luisterlezen waren geslagen, verbaasde me het enigzins hoe uitgebreid deze Storytel-catalogus is.

De catalogus is verdeeld in 18 verschillende categorieën: van boeken voor kinderen tot misdaad. In elke categorie zijn wel grote en bekende titels te vinden. Zo pronkt best-seller Het Diner van Herman Koch bij de misdaadcategorie , of wat dacht je van alle delen van Lucinda Rileys De Zeven Zussen tussen de romans ?

Met zoveel luisterboeken waaruit je kunt kiezen, hoe weet je dan welke iets voor jou is? Gelukkig heeft Storytel een handige functie: persoonlijke boekentips. Op basis van wat jij hebt geluisterd, raadt de dienst boeken aan. Des te meer je leest, des te beter deze aanbevelingen zullen zijn. Ik heb al wat pareltjes kunnen ontdekken in deze lijst en ook het boek dat ik nu aan het luisteren ben, Bonuskind van Saskia Noort, heb ik via deze functie ontdekt.

Sommige boeken zijn meerdere malen ingesproken door verschillende stemacteurs. Zo kun je zelf kiezen welke stem je het fijnst vindt. Uit persoonlijke ervaring kan ik je vertellen dat een boek bij de ene stem een stuk beter weg kan luisteren dan bij een andere stem. De mogelijkheid om bij sommige boeken te kunnen kiezen waar je de komende, zeg, zeven uur naar luistert, is zeker welkom.

Liever wat kortere verhalen? Geen probleem! Je kunt bij het zoeken naar boeken filteren op de lengte van de boeken.

Bij het browsen tussen de luisterboeken zie je soms Storytel Original staan. Deze luisterverhalen zijn speciaal geschreven voor Storytel en exclusief beschikbaar op dit platform. Dit is vergelijkbaar met hoe Netflix ook Netflix Original-films en -series heeft.


De stemacteurs

Ik zei het hiervoor al: het kan een wezenlijk verschil maken wie een boek inspreekt. Van alle luisterboeken die ik ben tegengekomen vond ik dat alle stemacteurs hun werk goed deden. Ze namen mij met hun stem echt mee in de situatie en ook werden uitspraken van verschillende personen goed van elkaar gescheiden. Het kan soms zo zijn dat een bepaalde stem jou gewoon niet zo aanspreekt. Dat heb ik ook gehad en juist daarom is het fijn dat je bij sommige boeken dus kunt kiezen tussen verschillende stemacteurs.

De stemacteurs zijn professionele stemacteurs, bekende Nederlanders zoals Loretta Schrijver of de schrijver van het boek zelf. Elk heeft zijn voordeel.

Zo kunnen professionele stemacteurs natuurlijk goed verhalen vertellen met hun stem, kunnen ze goed schakelen tussen situaties en wisselen tussen personages.

Bij bekende Nederlanders is het fijn dat je een bekende stem hoort en ook zij worden niet zomaar gevraagd door Storytel. Daar zul je echt wel een fijne stem voor moeten hebben.

Wanneer de auteur zelf zijn of haar boek inspreekt, wordt dit gedaan door iemand die helemaal bekend is met het verhaal. Hierdoor worden bijvoorbeeld personages ingesproken op exact de manier zoals de schrijver het voor ogen had. Zo zijn emoties soms veel beter voelbaar dan wanneer ze ingesproken zouden zijn door een professionele stemacteur.

<< Storytel gratis proberen? Maak dan nú gebruik van de 14-dagen gratis deal door op deze link te klikken! >>

eBooks

Wat ik zelf niet wist voordat ik mijn Storytel-proefabonnement startte, was dat je met Storytel ook eBooks kan lezen. Hoewel de focus op luisterboeken ligt, komen er steeds meer eBooks beschikbaar. Handig, want je betaalt een relatief klein, vast bedrag per maand voor alle beschikbare eBooks. Let wel: je kan deze eBooks alleen lezen in de app en dus niet met een eReader. Om deze Storytel review maar eerlijk te houden: van deze mogelijkheid heb ik zodoende eigenlijk geen gebruikgemaakt. Ik heb namelijk al een eReader en ik gebruik Storytel dus alleen voor de luisterboeken.

Beschikbaar voor

De Storytel-app is beschikbaar voor Apple en Android. Luister je liever op je computer, dan kan je ook via de website van Storytel luisteren.

Rustig luisteren of toch nét wat sneller?

Zit je tijdens het luisteren naar een verhaal helemaal op het randje van je stoel en mag het wel met wat sneller tempo voorgelezen worden? Pas dan de snelheid aan! Je kunt de snelheid verhogen naar 1,25 keer, 1,50 keer, 1,75 keer of zelfs 2 keer sneller dan normaal. Gaat de verteller daarentegen juist íets te snel? Je kunt verhalen dan ook prima lezen op driekwart van de snelheid.

Wanneer je even klaar bent met lezen, kun je gewoon de app pauzeren. Je kunt later verder gaan waar je gebleven bent. Op elk apparaat. Als je dus op je telefoon stopt bij 01:45:23, ga je automatisch op je computer ook verder bij 01:45:23.

<< Storytel gratis proberen? Maak dan nú gebruik van de 14-dagen gratis deal door op deze link te klikken! >>

Luisterplezier voor kinderen

Aangezien je een Storytel-abonnement met meerdere mensen kunt delen, kunnen kinderen ook meeluisteren. Voor kinderen kan de kindermodus aangezet worden, waarbij er alleen maar boeken geschikt voor kinderen beschikbaar worden. Zo voorkom je dat je kroost tussen de E. L. James en consorten belandt.

Voor kinderen zijn er genoeg leuke boeken beschikbaar. Zo kunnen ze luisteren naar verschillende delen uit de Mees Kees-boekenserie en Het leven van een loser. Voor nog jongere luisteraars zijn er ook boeken in de categorie 0 tot 3 jaar, met titels als Dikkie Dik. Vanzelfsprekend zijn deze boeken op een speelsere manier ingesproken dan een volwassenboek.

Onderweg met offline

Zoals ik hierboven al aangaf luister ik wel eens boeken op de fiets. Dat gaat gemakkelijk aangezien je boeken offline kan bewaren. Zo heb je geen WiFi-verbinding nodig om ze te luisteren.

Storytel review: conclusie

Storytel is dus een platform die een nieuwe manier van ontspannen aanbiedt voor een vaste prijs per maand. Zelf ben ik erg tevreden over deze dienst en heb ik na mijn proefabonnement mijn abonnement dan ook verlengd. Nadat ik me aanmeldde en de app had gedownload, was alles erg intuïtief en duidelijk. Zo luisterde ik al gauw naar mijn eerste boek en sindsdien zijn er meerdere boeken gevolgd. Een ware toevoeging op de eBooks die ik normaal altijd lees.

De kosten

Handig en fijn dus dat Storytel, maar hoeveel betaal je ervoor?

Er zijn drie Storytel-abonnementen. Het enige verschil tussen de drie Storytel-abonnementen is de prijs en het aantal gebruikers dat ermee kunnen luisteren. De abonnementen op een rijtje:

  • Unlimited
    • Dit is het goedkoopste abonnement: 11,99 euro per maand;
    • Met dit abonnement kan één volwassene en één kind luisteren.
  • Family
    • Voor 14,99 euro per maand kunnen er twee volwassenen en twee kinderen luisteren.
  • Family+
    • Groter gezin? 3 volwassenen en 3 kinderen kunnen met dit abonnement luisteren voor 19,99 euro per maand.

Een Family- of Family+-abonnement kost in verhouding dus minder per persoon dan een Unlimited-abonnement.

Aangezien je in een maand een onbeperkt aantal boeken kunt luisteren en lezen, haal ik zelf dit bedrag er makkelijk uit. Een luisterboek los kost elders namelijk zo pak ‘m beet € 7,-. Heb je het goedkoopste abonnement (het Unlimited-abonnement), dan hoef je dus maar twee luisterboeken te ‘lezen’ in een maand en je hebt al € 2,- bespaard!

Je kunt Storytel 14 dagen lang gratis uitproberen ! Zo ervaar je zelf of Storytel iets voor je is. Blijkt het niets voor jou te zijn, kun je elk moment opzeggen. Om te voorkomen dat mensen oneindig veel proefabonnementen aanmaken, moet je ter bevestiging wel 1 cent overmaken. Geen zorgen: Storytel is veilig, beursgenoteerd en transparant: je zit nooit vast aan een abonnement.

Laat zeker ook jullie Storytel ervaringen achter in de reacties!