Je probeert een eBook te openen uit je Kobo-bibliotheek, maar in plaats van dat je boek geopend wordt, krijg je de foutmelding ‘Oeps! Dit document kan niet worden geopend’ in beeld. Erg vervelend natuurlijk. Vooral aangezien je niet veel wijzer wordt van de foutmelding, waardoor het niet duidelijk is hoe je dit oplost. Gelukkig los je dit probleem in de meeste gevallen zo op. Hoe? Lees snel verder!

Hoewel niet duidelijk is wat precies het probleem is, is de boosdoener waarschijnlijk een mislukte synchronisatie. Dat kan een synchronisatie zijn vanuit je bol.com-account, Kobo-account of computer naar je Kobo eReader. Deze fout lijkt het meest voor te komen bij het laden van boeken met een bol.com- of Kobo-account.

Oplossing bij bol.com- of Kobo-account

Mocht je jouw boeken laden via een account, is de makkelijkste oplossing om uit te loggen en vervolgens weer in te loggen. Dat doe je zo:

  1. Verifieer eerst dat het eBook correct beschikbaar is in hetzelfde account. Voor boeken gekocht op bol.com kun je dat zien op deze pagina;
  2. Op het beginscherm van je eReader vind je de menuknop, te herkennen aan de drie horizontale strepen onder elkaar. Tik hierop;
  3. Klik op ‘Instellingen’ en vervolgens op ‘Accounts’.
  4. Hier vind je een ‘Afmelden’-knop rechts van je emailadres bij het account in kwestie. Klik hierop en klik vervolgens nogmaals op ‘Afmelden’ wanneer dit ter bevestiging gevraagd wordt.

Log vervolgens weer in en je eBooks zouden weer te lezen moeten zijn!

Oplossing bij synchronisatie met computer

Misschien is er tijdens de synchronisatie niks misgegaan, maar werkt je eBook gewoon niet. Probeer dus eerst op je computer je eBook te openen om te zien of deze daar wel normaal opent. Op je computer kun je een ePub openen met een programma zoals Calibre, Adobe Digital Editions of met de ingebouwde browser van Windows, Edge. Blijkt de eBook ook op je computer niet te werken? Download het boek dan opnieuw of neem contact op met de leverancier.

Wat je ook kunt proberen is het boek converteren naar ePub of Kepub. Ook als je eBook al een ePub is kan het zin hebben om je boek te converteren naar ePub, omdat er zo fouten opgelost kunnen worden in het bestand. Hoe je dat doet leg ik in een ander artikel over bestanden omzetten naar ePub uit. Als je hierna je ePub weer overzet naar je Kobo zou je geen melding meer moeten krijgen dat dit document niet kan worden geopend!

Mocht je nog steeds last hebben van dit probleem, raad ik aan contact te zoeken met de leverancier van je eBooks of met Kobo zelf. Mocht dat geen uitkomst bieden, dan kun je proberen je Kobo te resetten. Als je een eReader hebt die onder de Kobo Aura-modellen valt, schreef ik al eerder een artikel over hoe je te werk gaat om je Kobo Aura te resetten.