

Na verloop van tijd kan je Kobo eReader slomer gaan worden. Misschien duurt het even voordat een pagina is omgeslagen, reageert hij niet altijd even snel op tikken of is je eReader in het algemeen gewoon traag. Dit is natuurlijk vervelend, aangezien het je leeservaring nogal kan storen. Een langzame Kobo heeft een aantal mogelijke oorzaken, maar gelukkig zijn de meeste te verhelpen. Deze oorzaken en oplossingen zal ik in dit artikel toelichten.
Laat ik vooropstellen dat de eReaders van Kobo er niet om bekend staan de snelste in de markt te zijn. Onder de Kobo-modellen zijn er ook nog verschillen onderling. Zo is bijvoorbeeld de Kobo Libra 2 over het algemeen sneller dan de Aura. Toch horen al deze modellen prima te functioneren en moeten simpele dingen zoals het omslaan van een pagina al helemaal soepel gebeuren. Maar uiteindelijk geldt ook altijd: eReaders hebben een eInk-scherm en zijn dus trager dan bijvoorbeeld een telefoon of tablet.
Oplossing 1: Je eReader updaten
Wanneer er een update voor de software van je eReader, de firmware, beschikbaar komt, zie je vooral nieuwe features en handigheden. Deze updates bevatten vaak nog veel andere voordelen. Zo worden vervelende bugs verholpen en wordt de code vaak efficiënter gemaakt. Oftewel: twee mogelijke oplossingen voor een langzame Kobo.
Je kunt je Kobo gemakkelijk updaten door hem te synchroniseren. Bij het synchroniseren wordt namelijk ook gekeken of er een nieuwe firmwareversie beschikbaar is, in welk geval je gevraagd wordt of je deze wilt installeren. Synchroniseren kan via WiFi of via je computer, waarvan de eerste optie de simpelste is:
- Druk op het startscherm op het ‘Synchroniseer’-pictogram linksboven, te herkennen aan de twee pijltjes die een cirkel vormen;
- Start nu de synchronisatie door op ‘Nu synchroniseren’ te tikken;
- Mocht er een update klaarstaan, zul je hier een melding van krijgen. Installeer deze update in dit geval.
Oplossing 2: Oude boeken opruimen
Mocht je veel boeken op je eReader hebben staan, kan dit je eReader een stuk trager maken. Wat te veel is, is moeilijk te zeggen. Dit hangt af van welk model je hebt, hoe groot je eBook-bestanden zijn, hoe geoptimaliseerd deze bestanden zijn, welke firmwareversie je draait (zie oplossing 1), etc. Wat je in ieder geval kunt doen, is het opruimen van boeken die je uitgelezen hebt en geen tweede keer gaat lezen binnenkort. Je kunt deze boeken dan gewoon op je computer zetten en voortaan je volledige bibliotheek op je computer beheren. Dat doe je bijvoorbeeld met het programma Calibre, dat ik al ooit eerder behandelde in een ander artikel.
Oplossing 3: eBooks omzetten naar Kepubs
Naast de bekende ePub, bestaan er ook Kepubs. De ‘K’ aan het begin geeft het eigenlijk al aan: dit is een eBook-formaat van Kobo zelf. Dit formaat is geoptimaliseerd voor Kobo eReaders en dat biedt een aantal voordelen, o.a.:
- Je kan de leesstatus beter bijhouden;
- Er zijn meer weergaveopties beschikbaar;
- Pagina’s slaan sneller om;
- Er wordt sneller gereageerd op tikken.
Vooral de laatste twee voordelen zijn, in het kader van dit artikel, meer dan welkom.
Voor het omzetten van je eBooks naar Kepubs raad ik het gratis programma Calibre aan, waar ik al eerder een artikel aan wijdde: Bestanden omzetten naar ePub: simpel, met Calibre! Je kunt dit artikel ook volgen om je bestanden om te zetten naar Kepubs, want in de laatste stap geef ik ook aan hoe je het uitvoerformaat aanpast.
Oplossing 4: Een fabrieksherstel
Mocht je nog steeds last hebben van een langzame Kobo na de mogelijke oplossingen hierboven, dan is er nog een laatste optie: een fabrieksherstel. De software wordt hierbij teruggezet naar de staat net als toen hij ‘vers’ uit de fabriek kwam. Dat betekent ook dat je al je niet-opgeslagen boeken en gegevens kwijt zult zijn. Zorg dus altijd dat je een back-up hebt voordat je dit doet. Zo’n fabrieksherstel wordt ook wel een hard reset genoemd.
Over het hard resetten van een Kobo die onder de Kobo Aura-modellen valt heb ik al ooit een artikel geschreven: Zo doe je dat: je Kobo Aura resetten. Mocht je geen Kobo Aura hebben, dan zul je de gebruikershandleiding moeten gebruiken die je bij aanschaf hebt gekregen, of download hem van de website van Kobo.
Ik hoop dat de oplossingen in dit artikel geholpen hebben om de oude snelheid terug te krijgen. Mocht je nog vragen of andere opmerkingen hebben, laat dat dan hieronder achter in de reacties.