Een computer waar een Kobo naar overgezet wordt met een Micro-USB-kabel

Wanneer je eBooks op je pc wil overzetten naar je Kobo eReader of vice versa, kun je hiervoor je Kobo verbinden met je computer. Blijft die verbinding echter uit om een onbekende reden, dan wordt dit natuurlijk een lastig verhaal. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken en oplossingen die je kunt proberen om dit vervelende probleem op te lossen. Dus, als jouw Kobo niet verbindt met je pc of Mac, lees dan vooral verder!

Kobo herstarten

Het kan zo voor de hand liggen: gewoon eerst eventjes je Kobo opnieuw opstarten. Beter om vooraf deze simpele mogelijke oplossing te proberen voor je de andere mogelijke oplossingen probeert!

Windows of macOS updaten

Om verbinding te maken met een eReader heeft je computer een bijbehorend stuurprogramma nodig. Met zo’n stuurprogramma weet het besturingssysteem hoe het moet communiceren met een ander apparaat. Mocht dit stuurprogramma ontbreken, is het gevolg dat je Kobo niet verbindt met je pc of Mac.

Dit stuurprogramma zou automatisch gedownload en geïnstalleerd moeten zijn toen je je eReader voor het eerst aansloot aan je computer. Ondertussen kan dit stuurprogramma verouderd zijn.

Al je stuurprogramma’s worden automatisch geüpdated wanneer je Windows of macOS updatet. Probeer dus eens je computer bij te werken en vervolgens voor de zekerheid je computer opnieuw op te starten.

Probeer een andere kabel

Het komt al snel voor dat een Kobo aangeeft dat-ie verbonden is met een computer, maar dit eigenlijk niet het geval is. Zo heb ik wel eens gehad dat mijn Kobo aangaf verbonden te zijn met een computer, terwijl hij toen gewoon in het stopcontact zat.

Het vervelende hieraan is dat je dus niet met 100% zekerheid kan zeggen dat dit probleem aan je computer ligt. Als het dan ook niet aan je Kobo ligt, dan moet het haast wel aan de verbinding tussen de computer en de Kobo liggen. Oftewel: de kabel.

Na veel gebruik zou het namelijk wel eens kunnen zijn dat je kabel niet meer goed werkt. Probeer dus eens of het met een andere Micro-USB-kabel of, in het geval van bijv. de Kobo Libra 2, een andere USB-C-kabel wel werkt. Pak dan bij voorkeur een kortere kabel.

Probeer ook eens de kabel in een ander USB-port te doen van je computer.

Het met Calibre proberen

Ik heb al eerder over het gratis programma Calibre geschreven. Zelf hou ik er mijn gehele digitale bibliotheek in bij. Verschijnt je Kobo niet in Windows Verkenner of Finder, dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat hij wel in Calibre verschijnt.

Mocht dat ook niet gebeuren, dan kun je Calibre als administrator starten. Als een programma als administrator gestart is, heeft het meer rechten. Hierdoor zou Calibre o.a. apparaten kunnen zien die het eerder als niet-administrator niet mocht zien. Waaronder dus mogelijk jouw Kobo.

Op Windows kun je dit doen door in plaats van te dubbelklikken op Calibre, er met je rechtermuisknop op te klikken. Er zal een menu verschijnen, met daarin de optie ‘Als administrator uitvoeren’. Wanneer je hier op klikt zul je een scherm krijgen waar je op ‘Ja’ moet klikken. Vervolgens is Calibre gestart met administratorbevoegdheden.

Help! Mijn Kobo verbindt nog steeds niet met mijn pc of Mac

Mocht het nog steeds niet lukken om je eReader te verbinden met je computer, dan zul je helaas je eBooks op een andere manier moeten overzetten. Twee manieren om boeken over te zetten zonder een Micro-USB-kabel zijn met behulp van een SD-kaart of door te synchroniseren via WiFi.