Het door bol.com aangeboden Kobo Plus-abonnement is een dienst die toegang geeft tot honderdduizenden e-books. De naadloze koppeling met e-readers van Kobo maakt het een populaire keuze voor menig Kobo-gebruiker. De prijs, beginnend met € 9,99 per maand, is namelijk al snel goedkoper dan het kopen van losse e-books. Ook hoef je voor het downloaden van e-books niet meer je Kobo aan te sluiten op je computer, dankzij de integratie binnen de e-reader zelf. Als (toekomstig) gebruiker van Kobo Plus vraag je je wellicht af: hoelang blijven boeken staan? Daar zal ik in dit artikel duidelijkheid over verschaffen!

Beschikbaarheid

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat voor type abonnement Kobo Plus is. Dit is namelijk een beetje te vergelijken met een streamingdienst zoals Netflix. Zolang je een abonnement hebt, heb je toegang tot de content. Na afloop verlies je de toegang ertoe. Het is dus niet zo dat je binnen je abonnementsperiode elk boek ‘gratis’ kunt kopen; de e-books worden niet jouw eigendom.

Dit verlopen is dus ook anders dan het e-book-abonnement van de bibliotheek. Bij de bibliotheek leen je een e-book uit voor telkens drie weken. Je kunt vervolgens een e-bookbestand downloaden en dit zelf op je e-reader zetten. Dit bestand is met zogenaamde DRM-technologie beveiligd, waardoor het na deze drie weken niet meer beschikbaar is om te lezen.

Bij Kobo Plus krijg je geen e-bookbestanden, maar zijn e-books verbonden aan je account. Wanneer je je e-reader synchroniseert, worden de boeken beschikbaar. Deze boeken blijven staan zolang je je Kobo Plus-abonnement behoudt.

Wanneer je je abonnement opzegt, is deze nog geldig tot de volgende periode. Als je ‘m bijvoorbeeld 17 mei stopzet, zal-ie nog tot 1 juni geldig zijn. Tot welke periode je abonnement loopt, zie je op de ‘Abonnementen’-pagina van bol.com.

Heb je geen actief abonnement meer, dan ben je de toegang kwijt tot de boeken. Je zult de boeken nog wel zien in het overzicht van je e-reader, zodat je kunt zien wat je gelezen hebt. Maar het is dus niet mogelijk om ze daadwerkelijk te lezen. Wil je ze alsnog lezen, dan zul je ze moeten aanschaffen, bijvoorbeeld via de Kobo Shop. Deze onbeschikbare boeken kun je overigens uit je overzicht verwijderen door ze ingedrukt te houden en op ‘Verwijderen’ te tikken.

Hoelang blijven boeken staan bij offline lezen?

Wil je Kobo Plus-boeken offline lezen? Bijvoorbeeld omdat je op reis gaat, of je gewoon je batterij wil besparen? Dat kan! Hier zitten wel twee limieten op, omdat Kobo wil weten of je abonnement nog geldig is. Je kan namelijk ofwel vijftien boeken lezen, ofwel boeken dertig dagen lang lezen. Hierna zul je je Kobo weer moeten synchroniseren, waarvoor je de wifi aan dient te zetten. Zo kan Kobo verbinden met hun servers om te verifiëren of jij nog een geldig abonnement hebt voor de e-books.