Bol (voorheen bol.com) biedt in Nederland samen met Kobo een aantrekkelijke service aan voor lezers die toegang willen hebben tot een schat aan e-books: Kobo Plus. Maar wat als je zo’n Kobo Plus-abonnement wil delen met iemand anders? In dit artikel ga ik in op de mogelijkheden daartoe, maar ook op de nadelen waar je misschien niet aan gedacht had.

Kan je een Kobo Plus-abonnement delen?

Het Kobo Plus-abonnement is ontworpen als een persoonlijke dienst, wat betekent dat het officieel bedoeld is voor één gebruiker. Je sluit een abonnement namelijk af op een specifiek account en hebt zodoende alleen toegang via dat account. Er bestaat niet iets zoals profielen wat een dienst als Netflix heeft.

Het is echter wel mogelijk om met hetzelfde account ingelogd te zijn op meerdere e-readers. Je hebt dan gewoon toegang tot dezelfde boeken. Je moet hierbij wel rekening houden met de volgende nadelen.

Beperkingen en aandachtspunten

Synchronisatie

Ten eerste zal met het gebruik van één account alles door elkaar lopen. Alle e-books die één iemand leest, zullen tussen het overzicht staan van de ander. Deel je het account met z’n tweeën, dan valt dit nog te overzien. Maar deel je het met meer gezinsleden, dan kan het nogal onoverzichtelijk worden.

Dit kan je oplossen door verzamelingen aan te maken. Dit zijn een soort van mapjes waarin je e-books kunt zetten. Hoe je dat doet, lees je in deze handleiding van Kobo.

Als je allebei hetzelfde boek leest, zal de leesvoortgang ook door elkaar gaan lopen wanneer dit gesynchroniseert wordt. Je kunt dan dus niet meer makkelijk verder gaan waar je gebleven was. Hier zijn twee mogelijke oplossingen voor:

  • Je maakt een bladwijzer aan nadat je klaar bent met lezen. Wil je weer gaan lezen en zie je dat je voortgang is overschreven door iemand anders, kun je teruggaan naar je laatste bladwijzer.
  • Je schakelt de wifi-verbinding uit, waardoor je Kobo niet meer synchroniseert. Terwijl je offline bent, kan je maximaal vijftien Kobo-boeken openen en moet je na dertig dagen weer de wifi aanzetten om te synchroniseren. Offline lezen heeft als bijkomend voordeel dat je Kobo minder snel leeggaat, zoals ik al eerder beschreef in een artikel over hoe je zorgt dat de batterij van je Kobo langer mee gaat.

Privacy en betalingen

Wanneer je je account deelt, moet je je inloggegevens delen. Het wachtwoord hoef je niet te overhandigen als je zelf inlogt op de andere e-reader, maar alsnog heeft diegene dan toegang tot je ingelogde account.

Het is belangrijk om te realiseren dat iemand hierdoor ook aankopen kan doen via je account. Zorg dus dat je degene vertrouwt met wie je het abonnement deelt.

Conclusie

Kortom, het is dus mogelijk om een Kobo Plus-abonnement te delen door met hetzelfde account op meerdere e-readers in te loggen. Maar er zijn wel wat nadelen, zoals dat je leesvoortgang door elkaar kan lopen en dat het overzicht wat rommelig kan worden. Verzamelingen maken, bladwijzers gebruiken of offline lezen kan dit deels oplossen. Let er ook op dat degene met wie je deelt toegang heeft tot je account en aankopen kan doen, dus deel alleen met iemand die je vertrouwt.