Kobo Libra 2

Update: Met de komst van de nieuwe serie Kobo-modellen, namelijk de Colour-serie, is de Libra 2 inmiddels bij de meeste (web)winkels uitverkocht. Deze wordt niet meer aangevuld. Onder de Libra-modellen is zodoende alleen nog de Kobo Libra Colour beschikbaar:


In het e-readerlandschap van de Nederlandse markt is Kobo toch wel de leider. Van deze fabrikant zijn er momenteel een vijftal modellen op de markt, waarvan ik de Kobo Libra 2 al geruime tijd bezit. Het werd wel eens tijd dat ik alle ervaren voor- en nadelen ging bespreken, in deze Kobo Libra 2 review!

Wat krijg je voor de prijs?

Op het moment van schrijven is de Libra 2 beschikbaar voor 199,99 euro. Hiermee valt de prijs in het midden van de beschikbare Kobo-modellen. Goedkoper zijn de Clara 2E en Nia. Ben je bereid iets meer te betalen, in ruil voor meer functies en een groter scherm? Dan beschikt Kobo ook nog over de Kobo Elipsa 2E en Kobo Sage.

Voor deze prijs krijg je t.o.v. de goedkopere modellen o.a. meer opslagcapaciteit, waterdichtheid en in mijn ogen het belangrijkste een groter scherm van 7 inch (17,8 cm). Eerlijk is eerlijk, de 16 tot 24 GB extra opslagcapaciteit van de Libra 2 zul je in de meeste gevallen niet per se nodig hebben. De waterdichtheid komt mij zelf maar af en toe te pas, wanneer ik in bad lees.

Het grotere scherm was voor mij de belangrijkste reden om voor dit model te gaan. Het scheelt in de diagonaal een inch (2,54 cm) met de twee goedkopere modellen, maar daardoor past er een stuk meer tekst op het scherm. Ik heb ook ooit de Kobo Nia (met een scherm van 6 inch) uitgetest en hier merkte ik vrij snel dat ik toch liever wat meer tekst op het scherm heb. Zo vind ik het makkelijker te volgen waar ik ben in een verhaal.

Het scherm

De grootte van het scherm is zoals hierboven al genoemd in de diagonaal gemeten 7 inch, oftewel 17,8 cm. Voor mij zit dit qua grootte net goed; met een duidelijke lettergrootte is er nog steeds voldoende tekst op het scherm. Een groter scherm zoals bij de Elipsa 2E of Sage, was voor mij de honderd of zelfs tweehonderd euro extra niet waard.

Hieromheen zit nog een rand waar de e-reader prettig aan vastgehouden kan worden. Als je wat langer aan het lezen bent merk je het verschil wel met het vasthouden. Op deze rand zitten twee knoppen, waarmee naar voren en achter gebladerd kan worden.

Niet alleen is het scherm groter dan de voorgangers, ook is de resolutie hoger, namelijk 1680×1624 pixels. Hiermee zijn de tekst en evt. afbeeldingen op het scherm nog scherper.

Dankzij het e-inkscherm en de hoge resolutie, oogt het scherm net als een pagina uit een echt boek. Dit komt het beste tot zijn recht in natuurlijk licht. Het voordeel hiervan is ook dat je boeken gewoon buiten, in de zon kunt lezen zonder vervelende reflecties. Dit is natuurlijk hét grote voordeel van een e-reader, vergeleken met lezen op een smartphone- of tabletscherm.

Door de ingebouwde achtergrondverlichting kan je ook ’s avonds nog lezen. Door omhoog of omlaag te vegen aan de linkerkant van het scherm pas je de helderheid het snelste aan. Ook kun je instellen dat hij automatisch de helderheid aanpast op basis van hoe licht het is. Ik vind het hierbij fijn dat er ook aan gedacht is om een (automatisch) blauwlichtfilter toe te voegen. Hierdoor kan ik zonder mijn ogen onnodig wakker te houden ’s avonds lezen voor het slapengaan.

De Kobo Libra 2 beschikt over de optie om boeken horizontaal te lezen. Hierdoor is de tekst een stuk groter in beeld. Sommige modellen kunnen dit alleen bij pdf-bestanden, maar de Libra 2 dus bij elk bestand. Alsnog gebruik ik deze functie zelf eigenlijk vooral bij het lezen van pdf-documenten, aangezien verticaal de tekst te smal wordt. Horizontaal kun je het document ingezoomd lezen, waarbij de paginamarges wel optimaal zijn verdeeld. Ben je ingezoomd, dan bladeren de knoppen aan de zijkant niet naar de volgende pagina, maar naar het eerstvolgende niet-getoonde gedeelte. Dit is dus velen malen handiger dan op het scherm vegen naar de onderkant van de pagina.

De snelheid

Als je voor het eerst een e-reader gebruikt, merk je dat hij iets langzamer reageert dan bijvoorbeeld je telefoon. Dit komt doordat e-readers gebonden zijn aan het e-inkscherm en ze geoptimaliseerd zijn om zo lang mogelijk mee te gaan met de accu. Hier wende ik vrij snel aan, omdat je het grootste gedeelte van de tijd toch naar een stilstaand scherm kijkt.

Als je een boek hebt met veel afbeeldingen of erg veel pagina’s, kan deze snelheid wel een beetje vervelend zijn. Dit merk je dan het meest bij het openen van het boek, het doorzoeken en het in- en uitzoomen van de pagina. Het bladeren tussen pagina’s gaat daarentegen gewoon vlot.

De knoppen aan de zijkant van het scherm zorgen voor een vloeiende bladerervaring. Deze zitten namelijk al onder je duim wanneer je de Kobo vasthoudt aan de rand. Met een druk op de knop lees je zonder onderbrekingen die spannende scène verder. Op het scherm vegen naar de volgende pagina kan overigens ook.

Batterij

Een gebruikelijk scherm, zoals waar je dit waarschijnlijk op leest, werkt o.b.v. miljoenen miniscule ‘lampjes’ die aanstaan in verschillende kleuren. Het e-inkscherm van een e-reader werkt anders. Wanneer er iets getoond wordt, worden miniscule ‘bolletjes’ in het scherm aangepast. Wanneer er dan licht op valt, zie je – net als bij fysiek papier – wat er staat. Het scherm zelf is dus gewijzigd, waardoor het geen stroom meer kost als iets eenmaal op het scherm staat. Dit maakt e-ink qua energieverbruik veel zuiniger dan een regulier lcd-scherm.

Een grote reden dat mensen op den duur overstappen naar een nieuw exemplaar is de verminderde batterijduur van hun huidige apparaat. Met de accu van de Kobo Libra 2 kun je er weer een hele tijd tegenaan.

De capaciteit van de accu is namelijk 1420 mAh. Afhankelijk van een aantal factoren, zoals hoeveel je leest, redt de e-reader het zo’n twee tot max. acht weken met een volle accu. Met o.a. het gebruik van de achtergrondverlichting of het aan hebben staan van wifi is-ie sneller leeg.

Het geheugen

De Kobo Libra 2 beschikt standaard over 32 GB geheugen. Een gemiddeld e-book vereist zo’n 5 à 15 MB. Een simpel rekensommetje leert ons dat er dus met gemak genoeg ruimte is voor ruim drieduizend digitale boeken. Voor normale e-books zul je dus niet snel ruimte te kort komen.

Luisterboeken zijn daarentegen iets groter: gemiddeld 280 MB, afhankelijk van o.a. hoeveel uur het luisterboek duurt. Er passen dus meer dan honderd luisterboeken op.

Gekochte (luister)boeken die gekoppeld zijn aan een Kobo- of bol.com-account, hoeven niet per se op de Kobo zelf opgeslagen te worden. Ze blijven namelijk verbonden aan je account en kunnen op elk moment gedownload worden. Praktisch heb je dus in alle gevallen meer dan genoeg aan de 32 GB schijfruimte. Zelf zou ik ook genoeg hebben gehad aan 16 GB of 8 GB.

Kobo Plus

Het handige aan een Kobo is dat je er een Kobo Plus-abonnement bij kunt aanschaffen. Dit abonnement is in samenwerking met bol.com. Voor een tientje per maand krijg je toegang tot honderdduizenden ebooks, direct vanaf je Libra 2 zonder tussenkomst van een computer. Als je minder dan één boek per maand leest zal dit niet voordelig zijn, maar lees je meer, ben je al snel goedkoper uit.

Ik heb dit in het begin dertig dagen gratis uitgeprobeerd. Het is een Kobo Libra 2 review, dus ik zal mijn ervaring hierover voor een ander artikel besparen. Doordat e-books nu vrij beschikbaar waren, merkte ik dat ik sneller een nieuw boek probeerde. Uiteindelijk heb ik mijn abonnement behouden en lees ik nu vrijwel al mijn e-books via Kobo Plus.

Overigens kun je ook via de (online) bibliotheek boeken lenen. Dit is iets onpraktischer, aangezien je de geleende e-books van je computer over moet zetten naar je e-reader. Het voordeel hiervan is dat het wel goedkoper is, namelijk 42 euro per jaar.

Conclusie van de Kobo Libra 2 review (voor- en nadelen)

In deze Kobo Libra 2 review heb ik mijn bevindingen beschreven, die ik als volgt zou kunnen samenvatten in voor- en nadelen. Uit deze punten kan ik de conclusie trekken dat de Libra 2 het zeker waard is voor mij.

Voordelen:

  • Handige fysieke knoppen;
  • Prettige rand om vast te houden;
  • Scherm is niet te groot en niet te klein;
  • Naadloze koppeling met bol.com en de Kobo Shop;
  • Waterdicht, hoewel ik dit in de praktijk niet zo vaak ‘gebruik’.

Nadelen:

  • Aan de prijzige kant;
  • Bij grote boeken soms wat langzaam;
  • Vereist een account tijdens het instellen.