Opengemaakte Kobo Glo eReader met daarop de accu/batterij te zien

Hoewel de accu van een eReader wel even meegaat, kan hij na een tijd toch wat slijtage oplopen. Niets zo vervelend als je eReader steeds maar weer aan de oplader te moeten leggen. Het kan dan een optie zijn om de accu te vervangen om je Kobo zo een nieuw leven te geven. Mocht je zo’n vervangende accu hebben, kun je de onderstaande stappen volgen om de je Kobo eReader open te maken om zo de batterij te vervangen.

Deze handleiding gaat voor de meeste Kobo-modellen op, behalve voor de waterdichte modellen. Om deze modellen waterbestending te maken, zijn ze op een andere manier dichtgemaakt. Op de website van Kobo vind je een actuele lijst van waterdichte modellen. Daarnaast durf ik niet te zeggen of de modellen waterbestendig blijven nadat ze zijn opengemaakt. De volgende stappen zijn oorspronkelijk geschreven voor het Kobo Glo-model, maar zouden voor alle (m.u.v. de waterdichte modellen dus) modellen toepasbaar moeten zijn.

De volgende stappen zijn geheel op eigen risico. Ik ben niet verantwoordelijk voor eventueel geleden schade. Werk met beleid en zorg dat je elektrostatische ontlading voorkomt. Bij het zelf uitvoeren van deze vervangingen is de kans groot dat je je garantierecht verliest.

Benodigdheden

Voor het openen van je Kobo eReader heb je een hard en dun iets nodig. Met bijvoorbeeld een schroevendraaier wordt het al snel link, aangezien een schroevendraaier vrij dik is en je natuurlijk niet wilt dat je achterkant schade oploopt. Je kunt daarom het beste kiezen voor dit handige hulpmiddeltje dat speciaal gemaakt is voor het openmaken van apparaten.

Daarnaast heb je natuurlijk ook een nieuwe accu nodig om de huidige te kunnen vervangen.

Om de nieuwe accu vast te kunnen maken zul je ook wat lijm nodig hebben.

En optioneel, maar wellicht wel handig: een kleine tang.

1. Je eReader uitschakelen

Voordat je de volgende stappen gaat doorlopen, is het belangrijk dat je Kobo helemaal uitgeschakeld is. Zorg dat je voor het uitschakelen van je eReader de knop lang ingedrukt houdt totdat er ‘Uitgeschakeld’ op het scherm komt te staan. Als je de knop niet lang genoeg ingedrukt houdt, zal hij enkel in slaapstand gaan, wat dus niet voldoende is.

2. De Kobo eReader openmaken

Je ziet aan de naad op de rand of de achterkant van je eReader dat de plastic behuizing uit een voor- en achterkant bestaat. Deze plastic achterkant kan opengemaakt worden door het met een dun hulpmiddel voorzichtig(!) open te wrikken.

Wanneer het openmaken van de Kobo eReader gelukt is, zul je het moederbord zien met daarop o.a. de accu.

3. De batterij vervangen van de Kobo eReader

Vanaf de batterij lopen twee draadjes (een rode en een zwarte) met een witte bovenkant naar een verbindingsstuk. Je kunt deze voorzichtig losmaken met een tang, maar met je vingers moet ook gewoon lukken.

De verbinding tussen de batterij en het moederbord gemarkeerd

Om de accu nu te verwijderen, heb je weer het dunne voorwerp nodig dat je bij de voorgaande stap hebt gebruikt om de achterkant los te maken. Let op: vooral bij deze stap is het belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat. Je wilt de accu en het moederbord namelijk niet beschadigen. Met het dunne voorwerp ga je nu vanaf de onderkant van een hoek van de accu de accu langzaam loswrikken.

De accu was bevestigd met lijm aan het moederbord. Nadat je de accu verwijderd hebt, zal er hier wel nog wat van op zitten. Echter zal dit niet voldoende zijn om de nieuwe accu vast te krijgen. Om de nieuwe accu goed te installeren zul je nieuwe lijm moeten aanbrengen. Daar heb ik zelf deze lijm voor gebruikt, die speciaal bedoeld is voor dit soort onderhoud. Na het aanbrengen duurt het een aantal minuten voordat deze lijm uithardt, waardoor je niet hoeft te haasten. In die tijd plaats je de nieuwe accu voorzichtig op de plek van de vorige accu. Nadat de lijm is uitgehard duurt het nog zo’n 24 tot 48 uur voordat de lijm volledig uitgehard is, in het geval van de genoemde lijm.

Net als de oude accu heeft ook de nieuwe accu twee kabeltjes. Deze dienen op het verbindingsstuk aangesloten te worden, door het rustig aan te duwen.

Nu de accu succesvol vervangen is, kun je de plastic achterkant weer terugklikken. Je zou je eReader nu weer moeten kunnen opstarten. Het kan echter dat dit niet gebeurd. In dat geval zul je de Kobo eerst moeten aansluiten op je computer om hem vervolgens op te starten.