Een Kobo eReader

Je wilt gaan lezen met je eReader, maar nadat je ‘m de vorige keer in de slaapstand hebt gezet, blijft je Kobo in de slaapstand staan. Dat kan heel vervelend zijn. Jammer genoeg is het een blijvend probleem dat bij veel Kobo-modellen voorkomt.

Vooralsnog is er helaas geen permanente oplossing om te zorgen dat je Kobo nooit meer in de slaapstand blijft hangen. Wat je wel kunt doen, lees je hieronder.

Oplossing 1: je Kobo opladen

In het begin hoort je Kobo met een volle accu een lang tijd mee te gaan: zo’n twee maanden. Gebruik je je eReader al iets langer, dan slijt je accu. Die oorspronkelijke twee maanden wordt dan steeds korter.

Het kan daarom zo zijn dat je Kobo niet in de slaapstand zit, maar in werkelijkheid leeg is. Ook al is de batterij niet geheel leeg, werken Kobo eReaders vaak al minder goed op weinig batterij. Misschien heb je bijvoorbeeld al eens gemerkt dat het omslaan van pagina’s slomer kan gaan wanneer je Kobo nodig aan de oplader moet.

Laad daarom voor de zekerheid eerst je Kobo eReader op, voordat je overgaat naar de volgende mogelijke oplossing. Probeer ook eens een andere adapter (het ‘blok’ met de twee pinnen die je in het stopcontact doet) te gebruiken, aangezien verschillende adapters verschillende ampères kunnen leveren.

Oplossing 2: een soft reset uitvoeren

Met een soft reset beveel je je eReader als het ware opnieuw op te starten. In tegenstelling tot een zogenaamde hard reset, behoud je met een soft reset je boeken, bladwijzers en andere gegevens die op je apparaat staan. Dit is daarom meestal de beste optie om te verhelpen dat je Kobo in de slaapstand blijft staan.

Een soft reset uitvoeren gaat vrij simpel:

  1. Probeer je eReader uit te schakelen door de aan-uitknop ingedrukt te houden. In plaats van de gebruikelijke melding dat de eReader uitschakelt, kan het scherm nu ook ineens zwart worden. Mocht het uitschakelen niet lukken, is dit alleen een probleem mocht je een nieuwer model hebben;
  2. Zoek nu een klein gaatje in je Kobo. Nieuwere modellen zoals de Kobo Aura ONE hebben deze niet. Kijk daarom goed wat je vervolgens moet doen;
  3. Heeft je Kobo wel een gaatje? Schuif hier dan voorzichtig een opengebogen paperclip (of een andere kleine naald die past) naar binnen. Nadat je een klik voelt, hoort je Kobo opnieuw op te starten.
    Heeft je Kobo geen gaatje? Het is dan belangrijk dat het gelukt is om je Kobo uit te schakelen bij de eerste stap. Een soft reset is namelijk helaas niet mogelijk wanneer een nieuw Kobo-model niet uitgeschakeld is. Is je Kobo wel uitgeschakeld, dan moet je nu de aan-uitknop zo’n tien tot twintig seconden ingedrukt houden totdat het lampje gaat knipperen. Wanneer het lampje gaat knipperen, hoor je de knop gelijk los te laten.

Oplossing 3: een hard reset uitvoeren

Hebben bovenstaande twee stappen niet mogen baten? Een hard reset is dan de laatst mogelijke oplossing. Vervelend, want je zult hiermee je Kobo terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Al je boeken, bladwijzers en aantekeningen verlies je dus. Máár: je eReader kan wel eindelijk weer werken.

Heb je een Kobo Aura-model (o.a. Kobo Aura ONE, Kobo Aura H2O, etc.), dan heb ik al eerder een artikel over geschreven hoe je te werk gaat om zo’n Kobo Aura te resetten.

Valt jouw Kobo niet onder de Kobo Aura’s? Dan zul je moeten kijken hoe je bij jouw model te werk gaat in de gebruikershandleiding. Deze handleiding heb je gekregen bij de aanschaf van jouw eReader. Heb je deze niet meer, dan kun je deze ook op de website van Kobo terugvinden.

Voorkomen dat je Kobo ooit nog in de slaapstand blijft staan

Hoera, je Kobo werkt ein-de-lijk weer! Nu wil je natuurlijk wel dat je eReader niet weer vast blijft hangen. Jammer genoeg is hier geen kant-en-klare oplossing voor. Er is namelijk geen specifieke reden waarom je Kobo
überhaupt vasthing (tenzij hij eigenlijk leeg was natuurlijk). Wat je wel kunt doen zijn de volgende drie dingen:

  • Regelmatig controleren of er software-updates beschikbaar worden door je eReader te synchroniseren. Het vasthangen van de Kobo in de slaapstand is inmiddels een bekend (of eerder: berucht) probleem, dat je zou verwachten dat Kobo ondertussen wel met een oplossing bezig moét zijn. Een mogelijke software-update zou het probleem voor eens en voor altijd kunnen verhelpen;
  • Je Kobo sneller maken, aangezien dit de kans op vastlopen kan verminderen;
  • Wellicht onhandig, maar je Kobo voortaan na het lezen uitschakelen in plaats van in de slaapstand zetten voorkomt natuurlijk dat hij in deze slaapstand kan vasthangen.

Help: mijn Kobo eReader blijft nog steeds in de slaapstand hangen

Je hebt de drie mogelijke oplossingen geprobeerd, maar je eReader wil maar niet meegeven. Helaas is er dan op het moment van schrijven geen simpele oplossing meer die je zelf nog kunt proberen. Is de garantieperiode nog niet verlopen, dan raad ik je aan om van deze garantie gebruik te maken.

Toe aan een nieuwe eReader?

Hoewel de eReaders van Kobo lang meegaan en van goede kwaliteit zijn, kunnen ze na verloop van tijd toch wat kwaaltjes oplopen. Zo ook dat ze dus in de slaapstand kunnen blijven hangen. Hebben de bovenstaande oplossingen niet mogen baten, of werd het sowieso tijd voor een nieuwe? Dan kan ik de Kobo Libra 2 aanraden: