

Omdat eReaders steeds meer opkomen, hoor je er steeds meer over. Toch weet je misschien nog niet helemaal wat een eReader is en hoe een eReader werkt. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de werking van eReaders.
Een dunne boekenkast
Een eReader is een apparaat om digitale boeken mee te lezen. De boeken die je hierop leest, zogenaamde ebooks, zijn in de meeste gevallen geoptimaliseerd voor eReaders. Dit wil zeggen dat je niet een gescand boek aan het lezen bent, maar echt de tekst van het boek zelf. Dit heeft als voordeel dat alles er netjes uitziet. Ook kun je hierdoor de tekstgrootte en de tekstkleur veranderen of een hoger contrast instellen. Je leest namelijk geen vaststaande afbeelding.
Op een eReader kunnen veel boeken staan, omdat een gemiddeld ebook-bestand maar heel klein is. Ebooks kosten vaak minder geld dan fysieke boeken, omdat deze niet gedrukt hoeven te worden. Veel mensen hebben daarom geen grote boekenkast meer, maar hebben al hun boeken op een dunne eReader.
Een tablet werkt anders dan een eReader
Een eReader lijkt dus in essentie best veel op een tablet. Toch hebben eReaders functionaliteiten waar een tablet niet aan kan toppen. Zo hebben bijna alle eReaders een zogenaamd e-ink scherm. Dit is een scherm waarbij er met elektriciteit geschreven wordt op het scherm. Dit kan vervolgens ook weer gewist worden. Eenmaal geschreven kost het nog maar een heel klein beetje elektriciteit om de tekst op het scherm te laten staan. Een opgeladen eReader gaat dus lang mee. Het lijkt bij zo’n e-ink scherm alsof je een echte pagina aan het lezen bent. Hierdoor kun je bijvoorbeeld in de zon nog steeds lezen, omdat de zon niet in je ogen weerkaatst.
Ook zijn eReaders makkelijker in gebruik omdat ze maar één functie hebben te vervullen: het lezen van ebooks. Dit zie je snel terug. Heb je bijvoorbeeld een tablet in plaats van een eReader, is het een lastiger verhaal om er ebooks op te zetten vanaf je computer. Stel je hebt een iPad, moet je eerst iTunes installeren: een groot en m.i. onhandig programma is. Heb je daarentegen bijvoorbeeld een Kobo, een van de populairste eReader-merken, ben je sneller klaar. Er zijn namelijk maar een paar simpele stappen nodig om een ebook in het bestandsformaat ePub op een Kobo te zetten.
Ebooks
Er zijn meerdere soorten bestandsformaten voor ebooks waar een eReader mee werkt. Het meestgebruikte formaat is ePub, die je hierboven al voorbij zag komen. Je kunt niet alle bestandsformaten lezen met alle eReaders. Het is dus raadzaam om te kijken of een eReader wel de bestandsformaten van je ebook-bibliotheek ondersteunt voordat je er een koopt.
Veel webwinkels bieden ebooks aan en er is dus ruim aanbod. Nieuwe boeken worden bijna allemaal ook als ebook uitgegeven. Op sommige eReaders kun je ook vanaf de eReader zelf ebooks kopen.