een Kobo eReader met boeken

Als je vaak boeken koopt in de Kobo Store, dan weet je misschien al dat de Kobo-boeken aan je Kobo-account zijn gekoppeld. Je kunt een Kobo eReader op elk moment aan iemand anders overdragen, maar je Kobo-boeken overzetten naar een ander apparaat kan iets lastiger zijn.

In dit artikel leg ik je haarfijn uit wat de methoden zijn voor boeken over te zetten van een Kobo eReader naar een andere eReader.

Boeken van Kobo eReader overzetten naar andere Kobo eReader

Als je boeken in de Kobo Store zijn gekocht onder hetzelfde Kobo-account, verschijnen deze automatisch in de bibliotheek van je nieuwe Kobo eReader. De e-books staan namelijk opgeslagen op je account.

Je hoeft ze dus niet te downloaden van je ene eReader om vervolgens over te kunnen zetten op een andere Kobo eReader of app. Zolang je gebruikmaakt van hetzelfde account, blijf je toegang krijgen tot je boeken.

Wat te doen: log in op je nieuwe Kobo eReader met je account en synchroniseer vervolgens je Kobo-apparaat om al je aankopen te zien.

Als je boeken op verschillende accounts zijn gekocht, lees dan nog even verder.

Hoe zet je Kobo-boeken over naar een ander account?

Kobo-boeken worden beschermd door middel van DRM. DRM staat voor Digital Rights Management (digitale-rechtenbeheer) en zorgt ervoor dat de rechten van Kobo en de auteur gewaarborgd blijven. Dit gaat dan in het bijzonder over het auteursrecht. Hierdoor kun je helaas geen Kobo-boeken overzetten naar een ander account. Zou dit wel mogelijk zijn, zouden Kobo en eBook-leveranciers veel geld mislopen en dat willen ze natuurlijk voorkomen.

Op het internet zijn verschillende methoden te vinden om de DRM-beveiliging te verwijderen van boeken. Ik ben geen jurist, maar dit is óf illegaal óf in ieder geval een erg grijs gebied. Ik zal daarom niet toelichten hoe je dit doet.

Er blijven dus twee legale opties over:

  • Waar mogelijk hetzelfde account te blijven gebruiken. Voor het overzetten van eBooks tussen Kobo-accounts kan de hierboven toegelichte methode gebruikt worden;
  • Kijken of er ook een versie van het gekocht eBook beschikbaar is bij de leverancier, zónder DRM. Heb je bijvoorbeeld hetzelfde boek ook in ePub-formaat? Dan kun je de volgende handleiding gebruiken: een ePub op Kobo zetten.

Boeken overzetten van je Kobo naar een andere eReader

Als je je Kobo-boeken wilt overzetten naar een ander soort eReader (denk hierbij aan bijvoorbeeld Kindle, ReMarkable, Sony, Nook, Onyx Boox, of een ander merk eReader), komen we weer terug bij de DRM-beveiliging. Het is belangrijk dat het over te zetten boek in een DRM-vrij formaat is. De lijst van DRM-vrije bestandsformaten vind je in mijn andere artikel: Welke eBook formaten ondersteunt Kobo?

Als je eBook in zo’n formaat is, kun je je eReader waar je het boek naar wilt overzetten aansluiten op je computer. Vervolgens kun je in de bestandsverkenner het eBook kopiëren naar de eReader.

Staat je eBook nog op je Kobo? Dan dien je eerst je Kobo aan te sluiten op de computer en het eBook-bestand te kopiëren naar je computer. Vervolgens dien je je andere eReader aan te sluiten op je computer en de eBook naar deze eReader te kopiëren.

E-books van Kobo overzetten naar Kindle

Kindle ondersteunt niet alle eBook-formaten. Tot voor kort ondersteunde Kindle enkel de formaten Mobi en AZW3, maar tegenwoordig ook ePub. Mocht je een ouder Kindle-exemplaar hebben, is het dus mogelijk dat je hier geen ePubs mee kunt openen. Kobo eReaders ondersteunen wel Mobi, maar geen AZW(3).

Is het eBook dat je wilt overzetten niet in één van deze formaten? Dan zul je het formaat eerst moeten omzetten naar een ander formaat.

Je kunt dit doen met het gratis programma Calibre. Ik heb al eerder een artikel geschreven hoe je bestanden converteert naar ePub, maar je kunt dezelfde stappen in dit artikel ook gebruiken om een ePub naar AZW(3) of Mobi te converteren. Kies hiervoor in de laatste stap rechtsboven niet voor ‘EPUB’ als uitvoerformaat, maar AZW of Mobi.

Dit geconverteerde bestand kan vervolgens overgezet worden naar je Kindle. Dit kan met Calibre, maar ook met Send to Kindle, of op de manier waar jij zelf de voorkeur aan geeft.


Ik hoop dat dit artikel duidelijk heeft gemaakt hoe je je eBooks overzet van de ene eReader naar de ander. Heb je toch nog vragen? Aarzel niet om ze hieronder te stellen!