Voor eBooks en andere digitale geschriften bestaan verscheidene bestandstypes, van de alom bekende PDF tot de misschien minder bekende MOBI. Het nadeel van een PDF is dat dit bestandstype niet geoptimaliseerd is om te lezen op een eReader. Je hebt daarentegen vaak pagina’s met een vast formaat (waarschijnlijk A4), terwijl je eReader vrijwel zeker een ander formaat heeft. Een ePub is veel fijner om te lezen en is daarom bij uitstek het meest geliefde eBook-bestandstype. In dit artikel leg ik je uit hoe je te werk gaat om je bestanden om te zetten naar ePub.

Er zijn twee manieren waarop je dit klusje kan klaren: via een website je bestanden converteren, of — waar mijn voorkeur naar uit gaat — via een computerprogramma. Over het algemeen is een website het handigst als je maar één of twee bestanden hoeft om te zetten. Daartegenover staat wel dat je niet precies weet waar je je, vaak voor betaalde, boeken uploadt. Dat is voor mij al een grote reden om met software te werken; better safe than sorry. Maar het belangrijkste voordeel: met een programma kun je de metadata (de auteur(s), datum van uitgeven, uitgever, omslagfoto etc.) van het boek invoeren. Wanneer je via een website je bestanden omzet naar ePub, zullen deze gegevens ontbreken.

Ik werk in dit artikel met het gratis programma Calibre, wat draait op Windows, MacOS en Linux. Naast dat het gratis is, is het ook zogenaamde vrije software. Dit houdt o.a. in dat de broncode ervan openbaar is, waardoor de kans op virussen een aanzienlijk stuk miniemer is.

Stap 1: Calibre installeren

Calibre download je gemakkelijk via de officiële website. Voor het installeren dien je akkoord te gaan met de licentie en een paar keer op ‘Next’ te drukken—vrij vanzelfsprekend.

Wanneer je Calibre voor het eerst opent na installatie, zal er een welkomstwizard verschijnen. Vervolgens zal er gevraagd worden welke eReader je hebt, waarna je de installatie vervolgens dan echt kunt voltooien.

De Calibre-bibliotheek, waarin te zien is dat er een beginnershandleiding klaarstaat.
Calibre na installatie.

Er zal een beginnershandleiding klaarstaan in je Calibre-bibliotheek, die je kunt lezen door er dubbel op te klikken. Je hoeft deze handleiding niet te lezen voor de rest van dit artikel; je kunt hem dus ook gewoon verwijderen.

Stap 2: Je bestanden toevoegen

Linksboven in het menu staat de optie ‘Boeken toevoegen’.

Een ingezoomd gedeelte van het Calibre-menu, waarop de focus op de 'Boeken toevoegen'-optie ligt.

Wanneer je hierop klikt, zal er een venster verschijnen waarin je je bestanden kunt selecteren die je wilt toevoegen aan de bibliotheek. Voor deze handleiding zal ik een voorbeeld-PDF-bestand toevoegen.

Stap 3: De metadata aanpassen (optioneel)

Het toegevoegde voorbeeldboek in de Calibre-bibliotheek.

Zoals je kunt zien is het boek succesvol toegevoegd aan de bibliotheek. Alleen is de auteur onbekend en zijn ook de overige cellen blanco. Daarnaast is er ook nog geen omslagfoto.

Om dit te veranderen kunnen we de metadata aanpassen, wat je doet door met de rechtermuisknop op de titel te klikken. Het volgende menu verschijnt dan:

De optie 'Metagegevens individueel bewerken' wanneer je met de rechtermuisknop een boek in de bibliotheek klikt.

Klik hier op ‘Metagegevens individueel bewerken’. Het volgende venster opent:

Venster van 'Metagegevens bewerken' met daarin alle te bewerken metagegevens als opties.

Je kunt handmatig alle velden invullen, maar je kunt ook Calibre veel zelf in laten vullen. Dit is verreweg de makkelijkste optie. Hiervoor hoef je alleen de titel en eventueel de auteur in te vullen, waarna je op ‘Metagegevens downloaden’ klikt. Je zult vervolgens een lijst met boeken krijgen met (een deel van) de titel, waaruit je de juiste dient te kiezen. In het daaropvolgende scherm krijg je zelfs een lijst van omslagfoto’s waar je uit kunt kiezen. Hierna zijn alle velden automatisch voor jou ingevuld.

Bevalt de omslagfoto je niet? Dan kun je Calibre zelf een omslagfoto laten genereren door op de ‘Omslag aanmaken’-knop te klikken. Elke keer dat je hierop klikt wordt er een andere gegenereerd, dus even doorklikken kan lonen!

Stap 4: Het bestand omzetten naar ePub

Je hebt je eBook geïmporteerd en de metadata aangepast. Het boek is daarom nu klaar om omgezet te worden, wat vrij simpel gaat:

  • Klik met de rechtermuisknop op het boek dat je wilt omzetten, en ga naar ‘Boeken converteren’ → ‘Individueel converteren’:
  • Je zult nu een venster zien met de omslagfoto en de metagegevens van het boek:
  • Links zijn allerlei geavanceerde opties te vinden. Hier hoef je niets te veranderen.
  • Mocht je toch een ander uitvoerformaat willen hebben dan ePub, bijvoorbeeld Kepub, dan kan je daar rechtsbovenin voor kiezen.
  • Door rechtsonderin op ‘OK’ te klikken, zet je het boek nu om.
  • Nadat je het boek omgezet hebt, lijkt het even alsof er niets gebeurd is. Het boek is echter wel succesvol omgezet; je vindt het door met de rechtermuisknop op het boek te klikken in de bibliotheek en vervolgens te klikken op ‘Bijbehorende map openen’:
De optie 'Bijbehorende map openen' bij een geselecteerd boek in Calibre.
  • Verkenner zal nu openen in de map met de ePub van jouw boek, compleet met de juiste metagegevens!

Hoewel het een klusje kan lijken, is het dus eigenlijk vrij simpel werk om met Calibre bestanden om te zetten naar ePub. Mocht het toch niet helemaal gelukt zijn, of heb je andere vragen, laat het dan gerust weten in de reacties hieronder!


Wil je weten hoe je je ePub(s) vervolgens op je Kobo eReader zet? Dat lees je in een ander artikel: Zo doe je dat: een ePub op Kobo zetten.