Waar de batterij van je Kobo eReader in het begin het nog maximaal twee maanden vol kan houden in de slaapstand, kan hij na verloop van tijd snel leeg zijn. Zo kan later in een nacht tijd zonder gebruik opeens een derde van het batterijpercentage weg zijn. Maar ook bij een nieuwe eReader kan dit probleem zich voordoen. In dit artikel leg ik uit hoe je een mogelijke oorzaak kunt achterhalen, wat mogelijke oplossingen zijn én hoe je de levensduur van je batterij zo lang mogelijk houdt.

Batterij van nieuwe Kobo eReader al snel leeg

Heb je een nieuwe Kobo eReader en is hiervan de batterij al snel leeg? Dan wil dit probleem zichzelf nog wel eens verhelpen. Als de eReader een aantal keer leeg is geweest en vervolgens weer opgeladen is, zal de batterij in de meeste gevallen vervolgens minder snel leeglopen. Dit is dus een kwestie van afwachten.

In de tussentijd kun je wel al zorgen dat je Kobo langer meegaat door de tips onderaan dit artikel te volgen. Zo zorg je dat de batterij van jouw nieuwe Kobo zo lang mogelijk meegaat.

Garantie

Als je merkt dat de batterij een stuk slechter is geworden, kun je proberen gebruik te maken van de garantie. Afhankelijk van de exacte oorzaak van dit probleem, heeft Kobo al vaker eReaders vervangen. Op de website van Kobo vind je de garantie-informatie.

Mocht dit nou geen optie zijn, dan volgen er gelukkig nog andere oplossingen.

Controleren of je een slechte batterij hebt

Bij een slechte batterij lijkt het opladen goed te gaan en zal hij op een gegeven moment ook gewoon aangeven dat hij 100% opgeladen is. Toch kan zo’n batterij de stroom niet lang of goed genoeg ‘vasthouden’. Je kunt met de volgende stappen controleren of je Kobo batterij aan vervanging toe is door bij te houden hoe hij leegloopt. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat de batterij gecalibreerd is (zie het kopje ‘Kobo batterij calibreren’ hieronder) en de batterijpercentages dus kloppen. Deze methode is niet waterdicht, maar kan wel een goede indicatie geven.

Zorg er eerst voor dat je Kobo maximaal opgeladen is en dus aangeeft 100% vol te zijn. Gebruik je eReader vervolgens niet en houdt elk uur bij wat het batterijpercentage is. Bij een slechte accu zul je zien dat vanaf een bepaald batterijpercentage het opeens erg snel gaat met leeglopen. Zo kan hij opeens binnen mum van tijd van 50% naar 40% springen. Dat terwijl bijvoorbeeld 80% naar 70% veel langer duurde. In zo’n geval zijn er waarschijnlijk een aantal slechte cellen in de batterij die de stroom minder goed kunnen vasthouden dan andere.

Kobo batterij calibreren

Het kan zijn dat je batterij nog in goede staat is, maar dat het aangegeven batterijpercentage simpelweg niet klopt. Om een juist batterijpercentage weer te geven, dient een batterij gecalibreerd te zijn. Bij een incorrecte calibratie zul je zien dat het batterijpercentage soms plotseling naar beneden of zelfs naar boven gaat. Dit komt doordat de eReader niet meer goed kan uitlezen hoe vol de batterij is.

Om te zorgen dat je eReader dit wel weer kan, dien je de lithium-batterij dus te calibreren. In deze stappen zul je de eReader helemaal leeg laten lopen—iets wat niet goed is voor de batterij (meer uitleg volgt verder). Toch kan dit het waard zijn als dit tot de oplossing leidt.

  1. Laat de batterij van je Kobo eReader helemaal leeglopen, tot 0%;
  2. Leg de Kobo vervolgens aan de oplader voor 24 uur lang. Belangrijk is dat in dit etmaal de eReader niet aangezet wordt of gebruikt wordt;
  3. Haal de oplader eruit. Als de calibratie het probleem was, zouden de batterijpercentages nu weer moeten kloppen.

Je Kobo batterij minder snel leeg laten lopen

Was de batterij nog goed en was ook de calibratie niet het probleem? Dan is de oorzaak waarschijnlijk slijtage, waardoor de batterijcapaciteit te wensen overlaat. Hier valt weinig tegen te doen, maar er zijn gelukkig nog wat manieren om te zorgen dat je Kobo minder stroom verbruikt. Zo kan je accu alsnog lang mee gaan.

1. Automatische slaapstand of automatisch uitschakelen

Als je je eReader niet gebruikt, hoeft hij niet aan te staan. Als hij wel aanstaat verbruikt hij natuurlijk onnodig energie.

Je kunt hiervoor het beste een sleepcover gebruiken. Dit is een hoesje voor je eReader die je eReader in slaapstand laat gaan wanneer je ‘m dichtdoet. Ga je weer lezen en doe je je hoesje dus open? Dan gaat hij automatisch uit de slaapstand. Zelf maak ik ook gebruik van zo’n sleepcover.

Daarnaast heeft Kobo twee instellingen, waarmee je de eReader automatisch in slaapstand zet of zelfs uitschakelt. Hierbij is het automatisch uitschakelen de meest energiezuinigste optie, maar telkens je Kobo opnieuw aan moeten zetten kan best wel vervelend zijn.

  1. Vanuit het startscherm, klik je onderaan eerst op ‘Meer’ en klik je vervolgens op ‘Instellingen’;
  2. Open de instellingen voor ‘Energiebesparing en privacy’;
  3. Hier vind je de twee instellingen ‘Automatisch naar de slaapstand gaan na’ en ‘Automatisch uitschakelen na’. Deze kun je zelf instellen naar een tijd die voor jou de juiste balans is tussen handig en zuinig. Vanzelfsprekend is een zo kort mogelijke tijd het zuinigste.

2. WiFi uitzetten

Het onderhouden van een WiFi-verbinding kost stroom. Dit terwijl je tijdens het lezen van een gedownload eBook toch geen WiFi nodig hebt. Wanneer de WiFi uitgeschakeld is, zal er ook geen automatische synchronisatie zijn: iets wat ook stroom kost. Zo heb je dus eigenlijk twee vliegen in één klap.

  1. Zorg ervoor dat je eReader gesynchroniseerd is en alle eBooks die je wilt lezen op je apparaat staan;
  2. Om de WiFi uit te schakelen, ga je naar het startscherm toe;
  3. Vervolgens klik je aan de bovenkant op het WiFi-icoon;
  4. Naast een tekst dat de WiFi ingeschakeld is, zal een cirkelicoontje staan. Klik hier op om de WiFi uit te schakelen;
  5. Mocht je gevraagd worden of synchroniseren geannuleerd moet worden, kies je voor ‘Ja’;
  6. De WiFi is nu uitgeschakeld. Mocht je de WiFi weer aan willen zetten, klik je weer op hetzelfde cirkeltje.

3. Helderheid aanpassen

De ingebouwde verlichting van het scherm kost nogal wat stroom. Door de helderheid te verlagen, verbetert het energieverbruik aanzienlijk. Dit kan het lezen wel wat lastiger maken.

Om te zorgen dat je met een lage helderheid toch alles goed kunt zien, kun je de kleuren aanpassen. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om een zwarte achtergrond te hebben met witte letters. Deze optie is helaas alleen beschikbaar voor de Kobo Libra 2, Sage en Elipsa.

De optie voor deze donkere modus vind je door tijdens het lezen op het scherm te klikken. Vervolgens klik je rechtsboven op het tandwieltje en zet je een vinkje achter ‘Donkere modus’.

Een mogelijke omweg

Leidden bovenstaande oplossingen niet tot de gewenste resultaten en ben je ook niet toe aan een nieuwe eReader? Dan kan een powerbank nog wel eens voor een goede tussenweg zorgen. Je laadt de powerbank, een soort accu, op en kunt vervolgens je eReader opladen met deze powerbank. Zo kun je toch lezen waar je wilt, zonder dat je dichtbij het stopcontact gekluisterd hoeft te zitten. Afhankelijk van het aantal mAh van je powerbank, kun je je eReader meerdere keren volledig opladen met een volgeladen powerbank.

Een langere levensduur voor je Kobo batterij

Hierboven is het al eens genoemd: de batterij in je Kobo eReader is een zogenaamde lithiumbatterij. Voor een maximale levensduur van deze batterij dien je met een aantal dingen op te passen. Zo is het slecht om je batterij helemaal leeg te laten lopen. Elke keer dat een lithiumaccu helemaal leegloopt, gaat een beetje capaciteit verloren. Leg je eReader dus al aan de lader wanneer de accu de 10% nadert.

Ook is het aan te raden de batterij maar tot 80 tot 90 procent vol te laden. Dit is natuurlijk wel iets lastiger bij te houden, aangezien je nadat je je eReader aan de oplader legt, je er waarschijnlijk niet meer naar omkijkt.

De batterij vervangen

Mocht je technisch ingesteld zijn en geen garantie meer hebben, kun je er ook voor kiezen om zelf de accu te vervangen. Zo geef je je Kobo weer nieuw leven, maar dit is wel geheel op eigen risico. Hoe je dit doet, beschrijf ik in mijn artikel over de Kobo batterij vervangen.

Toe aan een nieuwe eReader?

Hoewel de eReaders van Kobo lang meegaan en van goede kwaliteit zijn, kunnen ze na verloop van tijd toch wat kwaaltjes oplopen. Zo ook de accu, die net als andere accu’s van nature slijten. Hebben de bovenstaande oplossingen niet mogen baten, of werd het sowieso tijd voor een nieuwe? Dan kan ik de Kobo Libra 2 aanraden: