'Error! Check Activation.' foutmelding in Adobe Digital Editions

Wanneer je gebruikmaakt van het programma Adobe Digital Editions om je eBooks te beheren, dan hoop je natuurlijk dat alles gewoon werkt. Toch kan het zo zijn dat plotseling de foutmelding ‘Error! Check Activation’ in beeld verschijnt. Frustrerend, want nu kun je je jouw eBooks niet meer beheren. Nog vervelender is het feit dat er niet uitgelegd wordt wat je er aan kunt doen. In dit artikel leg ik daarom uit hoe je wel te werk gaat om deze foutmelding van Adobe Digital Editions, ‘Error! Check Activation’, te verhelpen.

Wat houdt Adobe Digital Editions-autorisatie in?

De kans is groot dat jouw eBooks beschermd zijn met DRM. DRM staat voor digital rights management (digitale-rechtenbeheer) en zorgt ervoor dat alleen jij bij je aangeschafte eBooks kan en ze dus niet kunt delen met anderen. Dat je DRM-beveiligde eBooks niet kunt delen kwam eerder al naar voren tijdens mijn uitleg over boeken overzetten van eReader naar eReader. Om je met-DRM-beveiligde eBooks te kunnen lezen, heb je in de meeste gevallen het programma Adobe Digital Editions nodig.

Als je een boek opent dat niet beveiligd is met DRM, kun je het gewoon openen in Adobe Digital Editions. Probeer je echter een eBook te openen dat wél beveiligd is met de DRM van Adobe, zul je de eerste keer een melding krijgen van Adobe Digital Editions. Hierin word je gevraagd om je te autoriseren.

Door je te autoriseren koppel je je computer aan je Adobe ID (je Adobe-account). Hiermee worden je aangeschafde boeken die beschikbaar zijn op je Adobe ID, ook beschikbaar op je computer. Gebruik je dus Adobe Digital Editions op een andere computer, zul je alsnog toegang hebben tot al je eBooks.

Heb je nog geen Adobe ID, dan dien je deze eerst aan te maken. Je kunt dit doen vanuit de melding die je krijgt, maar je kunt ook deze stappen van Adobe volgen.

Niet alleen kun je je computer autoriseren, je kunt ook je eReader autoriseren. Dit zul je moeten doen om ook op je eReader Adobe-DRM-beveiligde eBooks te kunnen lezen. Ook dit is zo gepiept via Adobe Digital Editions nadat je je eReader hebt verbonden met je computer.

In principe is het ook mogelijk om je te autoriseren zonder ID, maar dit is sterk af te raden. Jouw eBooks zijn dan namelijk alleen nog beschikbaar op jouw computer. Maar mocht je ooit je computer opnieuw instellen, dan ben je ook je toegang tot je eBooks kwijt. Het is een kleine moeite om wel een Adobe ID aan te maken, wat het dus zeker waard is.

Adobe Digital Editions ‘Error! Check activation’ oplossen

Wanneer het autoriseren niet lukt door deze foutmelding, komt dat doordat je computer of eReader niet meer correct geautoriseerd is. De foutmelding maakt je verder niet veel wijzer over de exacte toedracht hiervan. Gelukkig is dit ook niet belangrijk, want deze fout is alsnog goed op te lossen.

Dit kan namelijk door je eReader en je computer te de-autoriseren, alvorens ze weer te autoriseren. Met het de-autoriseren verwijder je simpelweg de autorisatie van je computer of eReader. Zoals hierboven uitgelegd zijn je eBooks gekoppeld aan je account (je Adobe ID) en verlies je zo je eBooks dus niet, tenzij je je zonder ID hebt geautoriseerd.

1. Je computer de-autoriseren (twee manieren)

 1. Open Adobe Digital Editions;
 2. Ga linksboven in het menu naar ‘Help’ en kies vervolgens voor ‘Autorisatie verwijderen’;
 3. Verwijder vervolgens de autorisatie van je computer.

Als dit gelukt is, kun je door naar de volgende stap. Mocht dit nou niet lukken door bijvoorbeeld nog een foutmelding, dan wordt het de-autoriseren een technischer verhaal.

Wanneer je in een poging om je computer toch te deautoriseren zou besluiten om Digital Editions opnieuw te installeren, zul je erachter komen dat je nog steeds geautoriseerd bent. Dit komt namelijk doordat de autorisatie vrij hardnekkig is opgeslagen in het zogenaamde Windows-register. Dit is een soort van database waarin Windows en programma’s dingen kunnen opslaan. Zo ook de autorisatiegegevens.

Om je alsnog te kunnen de-autoriseren, zul je in het register een bepaalde zg. registersleutel moeten verwijderen. Dat klinkt lastiger dan het is, maar enige voorzichtigheid is wel geboden. Volg hiervoor de volgende stappen:

 1. Open het programma regedit. Dit doe je door de WIndows-toets en R tegelijkertijd in te drukken, ‘regedit’ in te typen in de pop-up die verschijnt en op ‘OK’ te klikken;
 2. Links in regedit vind je allerlei ‘mapjes’ die je kunt uitvouwen. Vouw eerst het mapje ‘HKEY_CURRENT_USER’ uit, vervolgens het onderliggende mapje ‘Software’ en open dan ‘Adobe’;
 3. Je zult zien dat er een sleutel is genaamd ‘Adept’. Door hier op te rechtermuisklikken en vervolgens op ‘Verwijderen’ te klikken, kun je deze verwijderen en de autorisatie ongedaan maken;
 4. De de-autorisatie zou nu wel gelukt moeten zijn. Dit kun je controleren alvorens door te gaan naar de volgende stap.

2. Je eReader de-autoriseren

 1. Verbind je eReader met je computer zoals je gewend bent. Hiervoor sluit je dus je eReader aan met een kabel en zorg je vervolgens op je eReader dat hij verbindt. Op een Kobo dien je hiervoor op ‘Verbinden’ te klikken;
 2. In Digital Editions vind je nu, als het goed is, links je eReader onder de lijst van apparaten;
 3. Rechtermuisklik op je eReader in deze lijst en kies voor ‘Autorisatie apparaat verwijderen’;
 4. Verwijder nu de autorisatie door op ‘Autorisatie verwijderen’ te klikken;
 5. Je eReader is nu gede-autoriseerd. Voor de zekerheid kun je hem nu loskoppelen.

3. Weer autoriseren

 1. Ga weer linksboven in het menu naar ‘Help’ en kies voor ‘Computer autoriseren’;
 2. Hier voer je de gegevens in van je Adobe ID en kies je voor ‘Autoriseren’. Net zoals de eerste keer dat je dit programma gebruikte. Nu zou hij geen foutmelding moeten geveven;
 3. Als je je eReader nu weer aansluit, zal je gevraagd worden om dit apparaat te autoriseren;
 4. Kies voor ‘Ja’ en nu zal ook je eReader weer geautoriseerd zijn;
 5. Alles zou nu weer moeten werken, wat je kunt controleren door een boek te downloadenzoals je waarschijnlijk aanvankelijk van plan was.

Als je bovenstaande stappen hebt gevolgd, staat de ‘Error! Check Activation’ foutmelding hopelijk niet meer tussen jou en je leesplezier in. Net zoals het opnieuw opstarten van je computer veel fouten doet verhelpen, blijkt ook het opnieuw autoriseren van je computer en eReader hier een uitweg te zijn. Mocht je na het volgen van deze stappen toch nog met dit probleem kampen, schroom dan niet om hieronder een reactie achter te laten.